Doruksat Uyduforum width=  

Geri Git   Doruksat Uyduforum >
--=GÜNLÜK HAYAT & KÜLTÜR - EDEBİYAT - SİNEMA - TARİH=--
> Kültür-Edebiyat > Kültür
Albümler Kayıt SSS Üye Listesi Ajanda Konuları Okundu İşaretle

PROGRAM ARŞİVİ BÖLÜMÜMÜZDE YAYINLANAN PROGRAMLARIN TÜMÜ TANITIM AMAÇLI OLUP FREEWARE YADA PROGRAM SAHİPLERİNİN İNTERNET ÜZERİNDEN YAYINLADIĞI DEMOLARIDIR. BU NEDENLE FORUMUMUZDA SERİAL CRACK VS YASAKTIR. FULL KULLANMAK İSTİYORSANIZ LÜTFEN SATIN ALINIZ !!!

ÖNEMLİ = TÜRKİYE DE BULUNAN ŞİFRELİ DİGİTAL YAYINLARIN İLLEGAL İZLENMESİNE YÖNELİK MESAJ YAZMAK DOSYA YAYINLAMAK VEYA ŞİFRE VERMEK YASAKTIR. AKSİNİ YAPAN ÜYELERİMİZ UYARILACAK VE MESAJI SİLİNECEKTİR !!!



Yanıtla
LinkBack Konu Araçları Mod Seç
Okunmamış 25-05-2006, 20:40   #1 (permalink)
Elektronikçi
 
stelyo kullanıcısının avatarı
Giriş: 28 Jan 2005
Konum: Kuşadası
Yaş: 36
Mesaj: 9,290
Görgü Kuralları!

Görgü Kuralları!

--------------------------------------------------------------------------------

Ø Lokantada, mönü listesi açık kaldığı müddetçe garson gelmez. Yemek
seçimi yapılınca mönü kitapçığı kapatılır.
Ø Peçete diz üzerine katlı olarak serilir. Tabak altına serilmez.
İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar. Küçükse tek dize
serilir.
Ø Peçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı silmektir.
Ø Üst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır. O toplamadan
toplamamalıdır.
Ø Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır.
Ø Peçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı.
Ø İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır.
Ø Kullanılan kağıt peçetede katlanmadan servis tabağınınsağına
bırakılır. Kesinlikle buruşturulmaz.
Ø Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür. İkisi de olabilir.
Ø Tabağın içine peçete atılmaz.
Ø Protokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete aynı renkte olmalı,
mümkünse beyaz olmalıdır.
Ø Çatallar solda, bıçak ve kaşık sağda olmalı.
Ø Çatal-bıçak dıştan içe doğru olmalı.
Ø İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı. İki el
de bileklerden yukarıda olmalı. Bilimsel olarak da ellerin yukarıda olması
önemlidir.
Ø Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz. Garsona yardım edilmez.
Ø Kaşık çorba içildiği müddetçe kasesinin içinde olmalıdır. Ancak
çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır.
Ø Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır.
Çorba alt tabağının yanına konur.
PRÜ KURULMAZ.
Ø Çorbaya ekmek doğranmaz.
Ø Tabağa çok fazla eğilinmez.
Ø Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.
GARSONA YARDIM ETMEK KİBARLIK DEĞİLDİR.
Ø Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz.
Ø Yemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde olmalıdır. Arası açık
olarak paralel de olabilir.
Ø Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yanyana paralel hale gelmesi
"yemek bitti" demektir.
Ø Kaşık sağ elle kullanılır.
Ø Masadaki kaşık, bıçak ve çatal kullanılacak ele göre konulur.
Ø Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir. Bir parça kesilip
ağza götürülür.
Ø Pilav çatalla yenir. Çatal-bıçak el değiştirebilir. Pilav çatalla
yenirken bıçakla destek verilebilir.
Ø Börek vs. sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir.
Ø Balık bıçağı sadece balığın kılçığını ayıklamak için kullanılır.
Ø Balık bıçağı yoksa bunu ekmek parçası ile yaparız.
Ø Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonra parça parça yenir.
Ø Balık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve tabağın kenarına
bırakılır.
Ø Tavuğun derisi yenmek istenmiyorsa, deri çatal ve bıçak yardımıyla
ayrılır. Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır.
Ø Ağıza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse, kağıt peçeteyle
çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur.
Ø Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz.
Ø Sağdaki içecekler bize aittir.
Ø Soldaki yiyecekler bize aittir.
Ø Yiyecek servisi soldan yapılır. Boş tabaklar sağdan alınır.
Ø İçecek servisi sağdan yapılır, sağdan kaldırılır.
Ø Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır.
Ø Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap alınır.
Ø Beyaz şarap soğuk içilir.
Ø Şarap bardağının ¾ 'ü dolu olur, boşaldıkça garson doldurur. Rakı
ise bittikçe doldurulur.
Ø Boşalan su veya meyve bardağı garson tarafından doldurulur.
(Protokolde)
Ø Ne içiliyorsa onunla "Şerefe" denir.
Ø Protokolde kadeh tokuşturulmaz.
Ø Ast-üst kadeh tokuşturamaz.
Ø Çok delikli olan tuz, tek delikli olan karabiberdir.
Ø Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği
yere bırakılır.
Ø Yemeği tadmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.
Ø Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür.
Ø Büyük bıçak ana yemek bıçağıdır.
Ø Büyük çatal ana yemek çatalıdır.
Ø Yemek çatalıyla tatlı yenmez.
Ø Açık biber, tuz vs. kaşığın ucuyla alınır.
Ø Bize has ekmek tabağı varsa bir parça ekmek bölünür, gerisi
bırakılır. Şayet ortak bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını tabağımıza
koyarız. Masa üstüne koyamayız.
Ø Bütün sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir.
Ø Bıçağa ihtiyaç varsa çatalın kenarı kullanılır.
Ø Yoğurt kaşıkla yenir.
Ø Çatal tek başına kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır.
Ø Yemeğe ekmek banmak doğru değildir.
Ø Bütün makarnalar çatal ile yenir.
Ø Spagetti yerken kaşıktan yardım alırız. Makarna tabağının içinde
çatalla makarnayı dürerken kaşık alttan çatala zemin yapılır. Spagetti
makarna hüüp yapılmaz.
Ø Şerefe kadeh kaldırıldığında içki olmasa da katılmak lazımdır.
Ø Kadeh göğüs hizasında kaldırılır.
Ø Garsonla yüzyüze iletişim kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile
çağırmamak gerekir. El kol hareketi yapılmaz, Hop, hışt denmez.
Ø Zeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına
konulur. Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz.
Ø Akşamları soğuk mezeler (tereyağı, acılı ezme vs.) ekmek sol elde,
bıçakla sürülerek yenir.
Ø Peynir çatalın kenarıyla kesilir.
Ø Protokolde kürdan olmaz. Diğer zamanlarda sol el perde yapılarak
kullanılabilir. Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya kül tablasına
bırakılmaz.
RESTORAN
Ø Cam veya duvar önü tercih edilmelidir.
Ø Restoranda teşrifatçı varsa, teşrifatçı önde, bayan ortada, biz
arkada oluruz. Yoksa, biz önden giderek bayana yol gösteririz, öncülük
yaparız.
Ø Girişe yakın ayakaltı yerlere oturulmaz.
Ø Eş ile gidiyorsak karşılıklı oturulur.
Ø Sosyal yemeklerde eşler yanyana oturur.
Ø Eş (bayan) erkeğin sağında oturur.
Ø Kalabalığa erkeğin yönü dönük olmalıdır.
Ø Bahşiş, yemek çok beğenilmişse %10, normalde %5 olmalıdır.
Ø Restoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler.
Ø Erkekler pardüselerini vestiyere bırakır. Bayanlar yanına alabilir.
Ø Tokalaşmak için önce bayan elini uzatmalıdır. Erkeğin önce uzatması
görgüsüzlüktür.
Ø Sağımızdaki bayandan sorumluyuz.
Ø Cep telefonu, telsiz vs. yemek masasının üzerine konulmaz.
Ø Cep telefonu mesajlarında son kısma isim yazılmalıdır.

HİTAPLAR VE TANIŞMA
Ø Sayın (isim) Emniyet Genel Müdürü Sayın Gökhan AYDINER (Sayın
kelimesi isime bitişiktir)
Ø Üst ve bayanla güneş gözlüğüyle konuşulmaz.
Ø Bayan yerine mutlaka "Hanımefendi" denilmelidir.
Ø Genel Müdür Yardımcısına normalde "Genel Müdürüm" denilir. Ancak
Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm" denilmelidir.
Ø Emniyet Eski Genel Müdürlerimizden, "Eski" başa alınmaz.
Ø Ast, üste takdim edilir. Yani muhatap üsttür.
Ø Diğer zamanlarda muhatap bayandır. Yani erkek bayana takdim edilir.
Ø Genç yaşlıya, tek kişi gruba, yeni gelen mevcut olanlara takdim
edilir.
MAKAMDA DAVRANIŞ
Ø Buyur edilen koltuktur.
Ø Söylenmemişse sırtı duvara gelen koltuktur.
Ø Makama girerken mutlaka ajanda ve kalemle girilmelidir.
Ø Üst veya eş düzey birisi geldiğinde makamda oturulmamalı. Misafir
koltuğunda oturmalı.
Ø Üste teşekkür edilmez "Sağolun" denir.
Ø Makama evrak sunulurken yanına gidilmez. Karşıdan nezaketle verilir.
Ø Ziyaret en fazla 20 dakikadır.
ELBİSE

Ø Protokolde koyu renk takım elbiselerdir. Lacivert ve siyah tonları.
(Kahverengi arazi rengidir. Resmiyeti azaltır.)
Ø 3 düğmeli cekette, alttaki düğmenin açık bırakılması daha uygun
olur.
Ø Gömlek beyaz olmalıdır. Açık mavi tonları de olabilir.
Ø Gömlek tek renk ise kravat çizgili olabilir. Gömlek çizgili ise tek
renk kravat takılmalıdır.
Ø Takım elbiseyle ince çerçeveli, spor kıyafetlerle kalın çerçeveli
güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Ø Manşetli gömlekler özellikle yemeksiz toplantılarda daha iyidir.
Ø Kravatın boyu, kemer tokasını kapatacak şekilde olmalıdır.
Ø Ayakkabı siyah ve bağcıklı olmalıdır.
Ø Ucunun sivri olması zarafeti arttırır.
Ø İçinin ve dışının deri olması faydalıdır.
Ø Çorap siyah renklidir.
Ø Ayakkabı, çanta ve kemer aynı renkte olmalıdır. Saat kordonunda aynı
olması iyi olur.
Ø Davetiyenin altına kıyafet konusu yazılabilir.
Ø Süs mendilinde renk sınırlaması yoktur.
TELEFON
Ø Alo diye telefon açılması manalı değildir.
Ø Telefonu açan kendini tanıtmalı.
Ø Üstlerde kendini tanıtmalı.
Ø "Ben sana dönerim" denmemeli. (Sizi sonra arayacağım denmelidir)
Ø 09:00 - 22:00 saatleri arası ev telefonu aranabilir. Cumartesi
öğlene kadar, Pazar günü tam gün aranmaz.
Ø Sekreter (Yönetici Asistanı)
Ø İsmimize gelen e-mail'e ve telefon mesajlarına mutlaka cevap
yazılmalıdır.
KADIN- ERKEK
Ø Erkek daima yardımcı pozisyonundadır.
Ø Ast-üst ilişkisinin olduğu yerde bayan-erkek ayırımı olmaz.
Ast-üstlük geçerli olur.
Ø Asansörden inişte kapıya yakın olan önce çıkar. Kural budur.
Ø Merdivenden çıkarken önce bayan çıkar, inerken ise erkek önde
olmalıdır.
Ø Üst, Konuk ve Hanım daima sağdadır.
Ø Üniformalı iken hanım solda yürümelidir.
Ø Gelin solda, Damat sağda olmalıdır.
Ø Yemekten kalkma teklifi önce bayandan gelmelidir.
Ø Siparişler erkek tarafından verilmelidir.
Ø Kadını; giyimi, evi ve yemeği temsil eder.
Ø Erkeği; arabası, ayakkabısı ve eşi temsil eder denir.
Ø Tanıştırılan kişilerin özellikleri söylenmelidir.
Ø Önce elini üst uzatır, sonra ast uzatır.
Ø Bir bayan elini uzatmadıkça erkek elini uzatmamalı. Hanımlar elini
uzatmak zorunda değildir, başı ile selam verebilir.
Ø İsmini unuttuğumuz insana soyadını sorarsak ismini de söyler.
Ø Düğünde bayanlar tamamen beyaz giyinmemeli. (Beyazı sadece gelin
giyer)
SİGARA - PURO
Ø Sigara, sigara ile yakılmaz. Mumdan da yakılmaz.
Ø Çocuklu evlerde içilmez.
Ø Resmi yerlerde kül tablası yoksa bu orada sigara içilmeyecek
demektir.
Ø Sigara yakarken el ele değmemeli.
Ø Bir bayan, erkeğin sigarasını yakmamalı.
Ø Puro içe çekilmez. Puro dudak ve parmak içindir. Elde yakılır ve en
az 45 dk.içilir. Erkek, erkeğin purosunu yakmaz. Puro bir kerede içilmez.
Özel makasıyla kesilir, sonra tekrar içilebilir.
Ø Bayan erkeğin sigarasını yakmaz.
Ø Tek kibrit, tek yakım tekniği (Herkes için ayrı kibrit yakılır veya
çakmak çakılır.)
ÇİÇEK SEÇİMİ
Ø Bir bayana asla suni çiçek hediye edilmez.
Ø Çiçeği elden götürüyorsak mesaj yazılmaz.
Başka biri ile gönderiyorsak not yazabiliriz.


__________________


Bizim işimiz rekorlara imza atmak.
stelyo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
 

Yanıtla


Şu an bu konuyu görüntüleyen kullanıcı sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2 Şuan Saat 06:01.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 PL2
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368