Doruksat Uyduforum width=  

Geri Git   Doruksat Uyduforum >
--=GÜNLÜK HAYAT & KÜLTÜR - EDEBİYAT - SİNEMA - TARİH=--
> Kültür-Edebiyat > Kültür
Albümler Kayıt SSS Üye Listesi Ajanda Konuları Okundu İşaretle

PROGRAM ARŞİVİ BÖLÜMÜMÜZDE YAYINLANAN PROGRAMLARIN TÜMÜ TANITIM AMAÇLI OLUP FREEWARE YADA PROGRAM SAHİPLERİNİN İNTERNET ÜZERİNDEN YAYINLADIĞI DEMOLARIDIR. BU NEDENLE FORUMUMUZDA SERİAL CRACK VS YASAKTIR. FULL KULLANMAK İSTİYORSANIZ LÜTFEN SATIN ALINIZ !!!

ÖNEMLİ = TÜRKİYE DE BULUNAN ŞİFRELİ DİGİTAL YAYINLARIN İLLEGAL İZLENMESİNE YÖNELİK MESAJ YAZMAK DOSYA YAYINLAMAK VEYA ŞİFRE VERMEK YASAKTIR. AKSİNİ YAPAN ÜYELERİMİZ UYARILACAK VE MESAJI SİLİNECEKTİR !!!



Yanıtla
LinkBack Konu Araçları Mod Seç
Okunmamış 03-06-2006, 01:37   #1 (permalink)
Elektronikçi
 
stelyo kullanıcısının avatarı
Giriş: 28 Jan 2005
Konum: Kuşadası
Yaş: 39
Mesaj: 9,289
şarap kültürü ...........

şarap kültürü

Çok iyi bir şarap, eğer uygun bir yemekle içilmezse beklentilerimizi boşa çıkarabilir, bir hayal kırıklığı yaratır ve keyif planlarımız hüsrana uğrar. Hangi şarabın hangi yemekle içilebileceğini bilmek için temel bazı bilgilere gerek duyulur. \"Koyu etlerle kırmızı, açık renkli etlerle beyaz şarap\" klişesi geçerliliğini çoktan yitirmiştir. Doğal aroma maddelerine önem veren, yeni ve yaratıcı yemek pişirme teknikleri yepyeni kombinasyonları mümkün kılmış ve özellikle beyaz şarapların önemini artırmıştır. Şarap ve yemek birbirine benzerse, yani yemeğin içindekiler ve hazırlanışı, şarabın kıvamı, yapısı, kokusu ve tat nüanslarına benzerse, istenen ahenge ulaşılabilir. Burada her zaman akılda bulundurulması gereken üç temel kural vardır:

1) Şarabın tadı, yemeğin tadına baskın olmamalı.

2) Şarap ve yemek sıralaması aroma, tatlar, kıvam ve yapı açısında birbirine paralel olmalı.

3) Şarabın yemek masasında üç düşmanı vardır:
Sirke; örneğin çok fazla sirke katılmış bir salata
Çok keskin bir ekşiliği olan yiyecek ve içecekler (limon gibi)
Yağ (örneğin bazı çok yağlı yapılan balık türleri, özellikle kırmızı şaraba metalik bir tat verebilir)

Alkol, tatlının ve baharatların etkisini artırır, ayrıca hazmı kolaylaştırır. Şarapta alkol seviyesi düşükse, kalan şeker kendini daha fazla gösterir. Kalan şeker içermeyen tam olarak mayalanmış şaraplar, tam olarak mayalanmış ama daha az alkol içeren şaraplardan daha yumuşak bir etki bırakırlar. Şarapta veya kavrulmuş, ızgara yapılmış ya da buğulanmış yemeklerdeki acılık veren maddeler, tatlı algılanmasını uyumlu bir hale getirirler ve ölçülü bir asiditenin algılanmasını sağlarlar. Acılık veren maddeler, yavaş yavaş algılanırlar ama uzun süre kalıcıdırlar; tanenli ve çok alkollü şaraplarla uyumludurlar.

Çok yağlı yemeklerle asidi, taneni ve alkolü zengin şarapların içilmesi önerilir. İştah açan bu üç bileşen, hazmı da kolaylaştırır.

Çok baharatlı yemeklerin tatları, alkol derecesi yüksek şaraplarla birlikte daha da kuvvetlenir. Bu yüzden, alkol derecesi yüksek şaraplarda fazla derecede asit de varsa dikkatli bir seçim yapmak gerekir.

Özellikle köpüklü şaraplardaki karbonik asit, tatlı algılanmasını biraz önler. Bu tip şaraplar, yemeklerle birlikte olduklarından daha tatlıymış gibi gözükürler. Yemeklerle birlikte sekliği fazla olan köpüklü şaraplar daha uygundur (tatlılar hariç).

Tuz, şarap ve yemeklerdeki aroma ve acılık veren maddelerin algılanmasını artırır.

Asit, tatlıyı destekler (bunu çileğe biraz limon sıkarak görebilirsiniz), ayrıca geçici olarak acılığı gizler. Asiditesi yüksek şaraplarla, fazla asitli yemekler uymaz.

Tatlı tat, şaraptaki aroma maddelerinin algılanmasının kolaylaştırır, acı ve ekşi tadı dengeler. Çok sek yapılmış şaraplar, yemeklerle birlikte daha yumuşak ve ahenkli bir izlenim bırakırlar (yemekteki tuzdan ve şekerden dolayı).

En uygun şarap-yemek ikilisinin seçiminde önemli bir dizi faktör daha vardır: günün hangi zamanı olduğu, hangi mevsim olduğu, dışarıdaki sıcaklık, içme nedeni (doğumgünü gibi), içen kişilerin yaşı ve şarap zevki, fiyat ve menü sırası.
Mümkünse aşağıdaki sırayla servis yapılmalı:

Şarap Sıralaması
beyaz kırmızıdan
sek tatlıdan
soğutulmuş normal sıcaklıktakinden
zarif ve yumuşak baharat çağrışımlıdan
hafif kuvvetliden
az alkollü çok alkollüden
genç eskiden
önce içilmelidir


Yemek Sıralaması
zarif ve yumuşak baharatlıdan
hafif kuvvetliden
tuzlu yumuşak ve hafif tatlıdan
önce yenmelidir

Aperitif


Köpüklü sek şaraplar, Şampanya, Spumante Secco, Cava ; iştah açan, taze, meyvemsi, çok aromatik olmayan beyaz sek şaraplar; klasik aperitif-şaraplar: sek Sherry, sek Porto, yıllanmış Madeira.





Soğuk ön yemekler


İstiridye
Tam sek, genç, çok asitli ve meyvemsiliği ön planda olmayan bir beyaz şarap. Öneri: Muscadet, Chablis, Sauvignon Blanc.

Havyar
Alkolü az olmayan, olgun ve daha çok yarı sek beyaz şaraplar, kuvvetli ve eskitilmiş köpüklü şaraplar. Öneri: İyi bir Şampanya veya Sekt Brut (Almanya).

Somon Balığı
Sek ve yarı sek beyaz şaraplar (özellikle füme somon; ayrıca limon sıkılmaması ve yumurta yenilmemesi tavsiyedir).

Alabalık
Asidi ahenkli yarı sek beyaz şaraplar

Ezmeler (örnek: Kaz ciğeri ezmesi)
Kıvamlı beyaz şaraplar ve genç olmayan, yarı sek ve yumuşak (daha tatlı) şaraplar. Öneri: Alman Spaetlese und Auslese beyaz şarapları, değerli Sauternes'ler.

Kavun (jambonla)
Kavunun tatlılığına göre yarı sek veya yumuşak beyaz ve roze şaraplar.

Av etiyle yapılmış çorbalar
Hafif tatlı ve kıvamlı beyaz şaraplar veya roze şaraplar; hiç birisi yoksa genç bir kırmızı da içilebilir.



Ilık ön yemekler ve ara yemekleri


Enginar
Baharat çağrışımlı, zarif bir meyvemsiliği olan sek ve yarı sek beyaz şaraplar.

İstiridye
Alkolü ve asidi az olmayan sek beyaz şaraplar.

Kızarmış ördek ciğeri
Beyaz yarı sek veya daha tatlı şaraplar. Öneri: Traminer, Pinot blanc (Weißburgunder).

Beyaz soslu makarnalar
Beyaz, yarı sek şaraplar.

Domates soslu makarnalar
Aromatik, beyaz, yarı sek şaraplar (Müller-Thurgau, Traminer), roze veya genç kırmızı şaraplar.

Kuşkonmaz
Çok genç olmayan, ahenkli ve biraz hafif, beyaz sek ve yarı sek şaraplar. Öneri: Riesling, Silvaner, Pinot blanc (Weißburgunder), Müller-Thurgau.

Mantar
Aromatik, hafif dolgun, beyaz yarı sek şaraplar veya kıvamlı kırmızı şaraplar.


--------------------------------------------------------------------------------

Balıklar


Tuzlu su balıkları (Kalkan balığı, dil balığı, ..., nötr ve hafif beyaz soslu)
Belirgin ama ahenkli bir asiditesi olan, beyaz sek ve yarı sek şaraplar. Öneri: Mosel-Riesling (Almanya), Sancerre (Loire-Fransa), Pouilly-Fumé, Friaul-beyaz şarapları (İtalya), Gavi (İtalya).

Tuzlu su balıkları (kuvvetli ve kıvamlı soslu) kuvvetli beyaz sek şaraplar. Öneri: Riesling (Alsace-Fransa), Sauvignon Blanc, genç bir Chardonnay.

Tatlı su balıkları (Turna, Sazan, Kilizbalığı, Bey balığı, ... hazırlanışlarına göre)
Asidi çok fazla olmayan, beyaz sek ve yarı sek şaraplar. Öneri: Pinot gris (Weißburgunder), Gutedel (Almanya), Silvaner (Almanya), Soave (İtalya), Orvieto (İtalya).



--------------------------------------------------------------------------------

Et


Dana eti (pişmiş veya açık renkli bir sosla)
Asidi çok baskın olmayan, genç beyaz sek ve yarı sek şaraplar. Öneri: Alman Riesling Kabinett veya Q.b.A. şarapları.

Dana eti (kızarmış veya ızgara)
Alkolu az olmayan meyvemsi roze ve kırmızı şaraplar. Öneri: Beaujolais Villages (Fransa), Bardolino (Garda gölü-İtalya), Vernatsch (Güney Tirol), Spaetburgunder (Baden-Almanya, Alsace-Fransa veya Avusturya).

Sığır eti (pişmiş)
Oldukça kuvvetli sek beyaz şaraplar. Öneri: Riesling Spaetlese, Weißburgunder veya Grauburgunder Spaetlese (hepsi Almanya).

Sığır eti (kızarmış veza ızgara)
Oldukça kuvvetli kırmızı şaraplar. Öneri: genç bir Bourgogne, Côtes du Rhône, Vino Nobile.

Kuzu eti (pişmiş, açık renkli bir sosla)
Kuvvetli beyaz yarı sek şaraplar. Öneri: Kerner, Müller-Thurgau, Grüner Veltliner Spaetlese.

Kuzu eti (kızarmış)
Kuvvetli rozeler ve aroması kuvvetli olmayan zengin gövdeli kırmızılar. Öneri: Bordeaux, Bandol (özellikle rozeleri çok makbuldür, Güney Fransa), Brunello, Cabernet.



Yemeklerden sonra


Hamur işi ve çerezler
Kahve, armagnac, konyak, calvados (elmadan yapılan bir çeşit Fransız konyağı) ve grappa (İtalya)


__________________


Bizim işimiz rekorlara imza atmak.
stelyo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
 

Okunmamış 03-06-2006, 01:58   #2 (permalink)
Onur Üyesi
 
raziel kullanıcısının avatarı
Giriş: 21 Jan 2005
Konum: egenin incisi izmir
Yaş: 35
Mesaj: 2,149
Varsayılan

bilgi için teşekkürler stelyo, faydalı bilgiler
ama biz köpek öldürenle idare ediyoz, şimdilik aşar bizi hehe, bunlar bize göre değil


__________________

Doruksat ArGe TeaM MoD



Forumda görev almak istermisiniz [Üyelik girişi yapmadan linki görüntülüyemezsiniz.Üye iseniz giriş yapınız. ]
raziel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 02:01   #3 (permalink)
Elektronikçi
 
stelyo kullanıcısının avatarı
Giriş: 28 Jan 2005
Konum: Kuşadası
Yaş: 39
Mesaj: 9,289
Varsayılan

Alıntı:
raziel tafarından gönderildi
bilgi için teşekkürler stelyo, faydalı bilgiler
ama biz köpek öldürenle idare ediyoz, şimdilik aşar bizi hehe, bunlar bize göre değil
Şirinceye devam hehehehehehehe


__________________


Bizim işimiz rekorlara imza atmak.
stelyo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 02:08   #4 (permalink)
Onur Üyesi
 
raziel kullanıcısının avatarı
Giriş: 21 Jan 2005
Konum: egenin incisi izmir
Yaş: 35
Mesaj: 2,149
Varsayılan

Alıntı:
stelyo tafarından gönderildi
Şirinceye devam hehehehehehehe

puhahahaha yada efes güneşi aydında vardır herhalde oda


__________________

Doruksat ArGe TeaM MoD



Forumda görev almak istermisiniz [Üyelik girişi yapmadan linki görüntülüyemezsiniz.Üye iseniz giriş yapınız. ]
raziel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 02:20   #5 (permalink)
Elektronikçi
 
stelyo kullanıcısının avatarı
Giriş: 28 Jan 2005
Konum: Kuşadası
Yaş: 39
Mesaj: 9,289
Varsayılan

Olmazmı yaf Öküzgözü,Efes Güneşi,Şirince Virginia tavsiyemdir.hehehehe


__________________


Bizim işimiz rekorlara imza atmak.
stelyo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla

Sponsored Links
Okunmamış 03-06-2006, 02:31   #6 (permalink)
Onur Üyesi
 
raziel kullanıcısının avatarı
Giriş: 21 Jan 2005
Konum: egenin incisi izmir
Yaş: 35
Mesaj: 2,149
Varsayılan

Alıntı:
stelyo tafarından gönderildi
Olmazmı yaf Öküzgözü,Efes Güneşi,Şirince Virginia tavsiyemdir.hehehehe
öküzgözü iyidir, şirincede fena değil ama favorim efes güneşi virginia tadı çok kötü gelmişti bana yaw


__________________

Doruksat ArGe TeaM MoD



Forumda görev almak istermisiniz [Üyelik girişi yapmadan linki görüntülüyemezsiniz.Üye iseniz giriş yapınız. ]
raziel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 11:00   #7 (permalink)
Emektar Üye
 
gulden kullanıcısının avatarı
Giriş: 16 Sep 2005
Yaş: 35
Mesaj: 2,223
Varsayılan

ayı kanı için yada zıkkım da görim ben sizi :p


__________________
gulden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 12:17   #8 (permalink)
Emektar Üye
 
kuscubaycan kullanıcısının avatarı
Giriş: 09 Dec 2005
Konum: AĞRI memleket/Ankara ikamet
Yaş: 52
Mesaj: 5,045
Varsayılan

benden uzak olun bu konuda.hiç sevmediğim ve tasvip etmediğim bir iştir.İçki içmek


kuscubaycan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 13:04   #9 (permalink)
Üye
 
efehan kullanıcısının avatarı
Giriş: 26 May 2006
Yaş: 35
Mesaj: 65
Varsayılan

teşekkürler bilgi için


__________________

[Üyelik girişi yapmadan linki görüntülüyemezsiniz.Üye iseniz giriş yapınız. ]
efehan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 13:05   #10 (permalink)
Onur Üyesi
 
raziel kullanıcısının avatarı
Giriş: 21 Jan 2005
Konum: egenin incisi izmir
Yaş: 35
Mesaj: 2,149
Varsayılan

Alıntı:
gulden tafarından gönderildi
ayı kanı için yada zıkkım da görim ben sizi :p

diyosun ha


__________________

Doruksat ArGe TeaM MoD



Forumda görev almak istermisiniz [Üyelik girişi yapmadan linki görüntülüyemezsiniz.Üye iseniz giriş yapınız. ]
raziel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 13:12   #11 (permalink)
Emektar Üye
 
gulden kullanıcısının avatarı
Giriş: 16 Sep 2005
Yaş: 35
Mesaj: 2,223
Varsayılan

Alıntı:
raziel tafarından gönderildi
diyosun ha
sen içme bünyen kaldırmas muhahahaahaaaa


__________________
gulden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 13:13   #12 (permalink)
Emektar Üye
 
TURK_apprentice kullanıcısının avatarı
Giriş: 21 Jul 2005
Konum: Ali Sami Yen
Yaş: 38
Mesaj: 2,718
Varsayılan

İçin için içtikten sonra görim ben sizi.


TURK_apprentice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 13:17   #13 (permalink)
Onur Üyesi
 
raziel kullanıcısının avatarı
Giriş: 21 Jan 2005
Konum: egenin incisi izmir
Yaş: 35
Mesaj: 2,149
Varsayılan

Alıntı:
gulden tafarından gönderildi
sen içme bünyen kaldırmas muhahahaahaaaa

alla alla demek öyle :msn_tongue: yanılıyorsun ama :aa:


__________________

Doruksat ArGe TeaM MoD



Forumda görev almak istermisiniz [Üyelik girişi yapmadan linki görüntülüyemezsiniz.Üye iseniz giriş yapınız. ]
raziel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 21:07   #14 (permalink)
Çalışkan Üye
 
arif@ceylan kullanıcısının avatarı
Giriş: 25 Jan 2005
Yaş: 70
Mesaj: 1,040
Varsayılan

stelyo bilgiler için teşekkürler.Ama Öküzgözü imalattan kaldırıldı diye duymuştum.İstanbul'da (imal edilmiyor düşüncesi ile ) aramayı düşünmedim hiç.Ama şimdi arayıp bulup tadını çıkarmak isterim.Sağol...


__________________
Söz kalpten çıkarsa kalbe kadar gider, dilden çıkarsa kulağı aşamaz. ARAP ATASOZU
arif@ceylan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 21:54   #15 (permalink)
Emektar Üye
 
oğuzhanerguder kullanıcısının avatarı
Giriş: 31 Dec 2005
Konum: Erzurum
Yaş: 24
Mesaj: 1,405
Varsayılan

Bilgiler için sağol stelyo abi.


oğuzhanerguder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 21:58   #16 (permalink)
Çalışkan Üye
 
arif@ceylan kullanıcısının avatarı
Giriş: 25 Jan 2005
Yaş: 70
Mesaj: 1,040
Varsayılan

oğuzhan okuldan ne haber????


__________________
Söz kalpten çıkarsa kalbe kadar gider, dilden çıkarsa kulağı aşamaz. ARAP ATASOZU
arif@ceylan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Okunmamış 03-06-2006, 23:08   #17 (permalink)
Elektronikçi
 
stelyo kullanıcısının avatarı
Giriş: 28 Jan 2005
Konum: Kuşadası
Yaş: 39
Mesaj: 9,289
Varsayılan

Alıntı:
gulden tafarından gönderildi
ayı kanı için yada zıkkım da görim ben sizi :p
Demirden korksaydık trene binmezdik...

Yine amma laf ettim heheheheh


__________________


Bizim işimiz rekorlara imza atmak.
stelyo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla


Şu an bu konuyu görüntüleyen kullanıcı sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2 Şuan Saat 17:57.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 PL2
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386